Що таке ламінат?

Ламінат – одне з найпопулярніших покриттів для підлоги вже не перший рік. Він випереджає по об’ємах продажів паркетну дошку, паркет та вінілову підлогу.

Ламінат – це пресована під високим тиском і температурою дерево-волокниста плита, з захисною та декоративною плівкою зверху. Імітує переважно дерево або камінь.

Ламінат Територія Пцдлоги
Ламінат
Класи стирання ламінату
В залежності від зони використання, таку підлогу поділяють на три основні класи стирання:

31 клас, для приміщень з низьким рівнем навантаження (гардеробна)
32 клас, для приміщень з середнім навантаженням (квартира)
33 клас, для комерційних приміщень (офіс, магазин)
Найпопулярніший на даний момент 32 клас стирання. На нього припадає 70% продаж для житлового сектору. Також, потрібно відмітити, що останні роки значно зросли продажі ламінату 33 класу стирання, це в основному зумовлено необізнаністю ремонтних бригад, які часто своїм клієнтам рекомендують саме 33 клас ламінату. Тим самим перестраховуючи себе. Не проблема, що для квартири купують ламінат 33 класу, це чудова підлога, та часто це витрати бюджету, які не принесуть відчутної вигоди. Ламінат, як 32 класу, так і 33 класу – прослужать в умовах побутового використання 10-20 років без проблем.

Ламінат з фаскою
Окрім класу стирання, надзвичайно важливим показником якості, являється фаска (позначається 4V). Фаска в ламінаті – це зріз по периметру планки, переважно під 45 градусів, скошена частина гострого ребра. Вона захищає підлогу від нерівності основи, частково від впливу вологості. Ламінат без фаска, дешевший, та в процесі експлуатації, швидко втрачає свою візуальну привабливість.

Ламінат з фаскою
Товщина ламінату
З класом стирання та фаскою ми розібралися. Третім важливим елементом у виборі ламінату є його товщина. На ринку переважно зустрічається ламінована підлога такої товщини:

6мм та 7мм (бюджетна підлога)
8мм (найпоширеніший варіант)
10мм
12мм
Ми рекомендуємо купувати ламінат в діапазоні 8-12мм, в залежності від вимог до підлоги. У варіанті 6-7мм ламінат буде мати досить слабке замкове з’єднання, що може призвести до розходження замків та утворення щілин між планками.

8мм – оптимальний варіант у співвідношенні ціна та якість. Переважно такої підлоги повністю достатньо для квартири чи будинку. Якщо Ви хочете надати ламінату додаткової шумоізоляції, більш глухого звуку при ходінні, монтуєте підлогу на не дуже рівну стяжку чи старий рухомий паркет, в такому разі можете використати варіант у 10мм чи 12мм. Така підлога надасть максимальної жорсткості, шумоізоляції та міцності замку.

монтаж ламінату
Залежність між товщиною ламінату і міцністю замкового з’єднання
Висновок
Якщо Вам потрібен оптимальний по ціні та якості ламінат для квартири чи дому, монтаж якого буде відбуватися на умовно рівну бетону стяжку, Вам цілком підійде:

32 клас / 8мм / фаска

Якщо Вам потрібен більш міцніший варіант підлоги, тоді можна застосувати ось таку комбінацію:

33 клас / 12мм / фаска

ВАЖЛИВО: В даних прикладах, ми не враховували підігрів підлоги та інтенсивність використання приміщення. Надані вище рекомендації, носять сугубо рекомендаційний характер. Для детального розгляду кожного окремого випадку телефонуйте мені, я постараюся допомогти Вам у правильному виборі.